Rahastosijoittaminen aloittelijalle

Jotkut tykkäävät sijoittaa ETF:iin, mutta omasta mielestäni niissä ei ole sen parempi tuotto, ja lisäksi varsinkin jos sijoittaa pienillä pääomilla kuukausittain, kuluttaa toimeksiantokulut saatua voittoa ajan saatossa. Jos ostat jotain ETF:ää 100 eurolla kuukaudessa, ja ostotoimeksiannon kulut on 2,5 euroa/kpl, niin teet tappiota jo 2,5% ostotapahtumassa.

Siksi sijoitankin rahastoihin. Rahastoja valitessa tärkeintä on 2 asiaa. Ensimmäinen on se, että rahastossa täytyy olla matalat kulut. Mikään ei voita varmaa voittoa, ja se, että rahaston kulu on 0,1% 1,0% sijaan, tekee voittoa 0,9% vuodessa. Jos olet leikkinyt korkoa korolla laskureilla, niin näet että ajan saatossa 0,9% vähemmän kuluja vuodessa tekee huomattavan summan rahaa, varsinkin jos pääoma on iso, ja aikaa kuluu useampi vuosi.

Toinen tärkeähkö asia rahastoa valitessa on rahaston historiallinen tuotto. Ei siksi, että hyvä mennyt tuotto lupaisi taatusti tulevassa hyvää tuottoa, vaan siksi, että jos rahasto ei ole tuottanut menneisyydessä hyvin, niin aika oletettavaa on jo, ettei se tee sitä tulevaisuudessakaan.

Rahastosalkkuni ja sen jakauma

Alla näkyy minun rahastosalkku jakaumani, ja siinä on hajautus suurinpiirtein niin että euroopassa on 46%, ja jenkeissä 46%, ja loppu muualla maailmassa. Oikeastaan itse en välittäisi sijoittaa muualle maailmaan mitään, uskon vain länsimaihin sijoituksissani tässä kohtaa sijoitusuraani, mutta Nordnet Maailma indeksissä on hieman muutakin mukana, kuin USA ja Eurooppa. Kerron kohta hieman lisää miksi minulla on Nordnet maailma indeksiä, sillä se ei ole ehkä ihan aloittelijan rahasto. Muut omistamani rahastot on mielestäni aloittelijalle, ja harjaantuneemmallekkin sijoittajalle hyviä ostoksia.

Rahastosalkun mennyt tuotto ja jakauma

Alla näkee kyseisten rahastojen kulut:

Rahastojen kulut

Ylläolevista sinänsä sijoittaisin pelkästään Handelsbanken USA ja Handelsbanken Eurooppa Indekseihin, mutta Nordnetissä on myös Suomi Indeksi joka on täysin kuluvapaa, ja tämä on houkuttelevaa. Norge Indeks on minulla salkussa mukana, aloittelija ei sitä tarvitse, ja on kyseenalaista tarvitsenko minäkään, se on minulla mukana vähän hifistely syistä, eli kyseessä on hajautuksen hajauttamista (Hajautan hieman Euroopan sisäisiä sijoituksia).

Manterekohtainen hajautus

Miksi manterekohtainen hajautus? Siitä syystä, että kun USA:ssa paukkuu, niin kaikki sijoitukset eivät romahda, ja toisinpäin, kun Euroopassa paukkuu, niin USA ei välttämättä romahda. Tosin, kun USA:ssa paukkuu, niin tällöin jokatapauksessa lähtökohtaisesti Euroopan kurssit tippuvat myöskin jonkinlaisen viiveen jälkeen…Hajautusta ei kannata ottaa liian vakavasti. Se on vain eräänlainen varotoimi, ei laiteta kaikkia munia samaan koriin, jos kori tippuu, kaikki munat särkyvät. Ja kun hajautus on helposti tehtävissä, se on kannattava toimenpide.

Nordnet Maailma Indeksi

Nordnet Maailma indeksi on hieman monimutkaisempi indeksirahasto. Siksi se ei ehkä sovi aloittelijalle. Mutta idea siinä on yksinkertainen. Sen arvokehitys on vivutettu, joka tarkoittaa sitä että sen arvo nousee enemmän silloinkun indeksit nousevat, mutta toisaalta, silloinkun indeksit laskevat, niin sen arvo laskee myös voimakkaammin. Toinen ryhmä kenelle tämä ei sovi, on sijoitusuraansa lopettelevat, koska heidän ei kannata ottaa riskiä siitä että sijoitusten arvo tippuu dramaattisesti. Oma sijoitusnäkymäni on niin pitkä, että voin ottaa riskiä sen puolesta. Myöskin Maailma Indeksissä on huomattavan suuret kulut, ja kuten alkuun kerroin, suuret kulut on rahastoja valitessa karsiva tekijä.

Itselläni tällä hetkellä Nordnet Maailma Indeksi on parhaiten tuottanut rahasto, mutta se johtui siitä että edellisessä pörssiromahduksessa ostin sitä pohjalta, ja kun rahasto on volatiili, niin se pomppasi korostetun alhaalta korostetun ylös. Alla Nordnetin näkymä kyseisestä rahaston kuvaajasta, ja ostotapahtumiani kyseisenä ajankohtana, ja myös sen jälkeisiä:

Pohjalta ostaminen

Ostoprosessi

Ostoprosessi Nordnetissä tapahtuu niin, että sinne luodaan tili, jonka jälkeen voidaan etsiä kyseisiä rahastoja, ja “Osta” toiminnolla valitaan euromäärä paljonko niitä ostetaan. Aloittelijan voi olla kannattavaa ja selkeintä tehdä kuukausisäästösopimus, ja unohtaa rahastojen ja muidenkin sijoituksiensa seuraaminen, ja keskittyä tienaamaan pääomaa jota sijoittaa. Näin todennäköisesti kannattaa tehdä lähes kaikkien muidenkin sijoittajien, paitsi taitavimpien kasvuosakkeiden metsästäjien kuten Michael J. Burry.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *